JELENA STUPLJANIN

Svi Počinju Od Stanislavskog

POLITIKA, Autor: Ivan Arandjelović

У Глумачком студију у Њујорку, српска глумица Јелена Ступљанин дипломирала пред комисијом у којој су биле холивудске звезде Роберт де Ниро и Мерил Стрип.

Нови домаћи играни филм “Хитна помоћ” у режији нашег истакнутог документаристе Горана Радовановића увелико је у монтажи и треба га очекивати почетком наредне године. У три комичне приче о модернизацији српске службе Хитне помоћи једну од улога остварила је и Јелена Ступљанин. Ово јој је једна од првих филмских улога, а у филму тумачи лик Норвежанке која покушава да се снађе у Београду. Јелена је до сада оставила значајан траг у српском позоришту. Била је лутка са насловне стране у истоименом комаду и играла у Крлежиној “Леди” на сцени Атељеа 212. Последње две године живи и ради у Америци, у Њујорку, где похађа Глумачки студио Ли Стразберга. Поред усавршавања, наша млада глумица не седи скрштених руку. Честа је на аудицијама, очекује филмове, а телевизијским формама је већ овладала.

– За Глумачки студио и име Ли Стразберга чула сам током студирања на Факултету драмских уметности у Београду, у класи проф. Гордане Марић. Појам “Метод глума” спада у основно образовање сваког глумца, посебно на примеру моје класе. Наша професорка је похађала ту школу, па је и на нас пренела жеђ за сталним стицањем новог знања и развијањем у глумачком смислу. Моје колеге, Тамара Крцуновић или Миле Манојловић, биле су у школама у иностранству или су похађале разне радионице или су саме училе, попут Маринка Маџгаља, Вање Ејдус, Милене Ражнатовић или Ане Стефановић. Мене је пут одвео најдаље, обрела сам се преко океана, а пресудни моменат је био рад на представи “Неухватљиви систем глуме” у Атељеу 212. Тада сам поново открила жељу за даљим усавршавањем и радом на себи који се не би ограничавао на оно што сам до тада постигла. Тако сам одлучила да конкуришем на Институту Ли Стразберга у Њујорку – објашњава Јелена Ступљанин.

– Ако нисте вољни да чујете и остварите, нико вас не може научити послу, глуми – сматра Јелена и додаје да јој је београдски ФДУ доста помогао и да је врло цењен у свету. Школа јој је отворила нову димензију схватања себе као глумице а она је, како открива, да си увек на почетку, да се изнова тражиш и истражујеш себе.

– Станиславски је творац модерне глуме, отац модерног схватања позоришта и игре. Сви су почели од њега. Они који су изашли као његови ученици или као уметници који су унапредили његова учења попут Стеле Адлер, Уте Хаген или Стразберга само су продужетак тог корена. Свако од њих има своје предности или мане, али сви користе његове основе које се уче и на ФДУ у Београду. То су смисао за истину, радњу, сукоб и друге речи знане само глумцима – објашњава наша глумица која је у Глумачком студију у Њујорку дипломирала пред комисијом у којој су биле и холивудске звезде Роберт де Ниро, Џесика Ланг и Мерил Стрип.

– Поред тога што их ценим као глумце они су, пре свега, велике звезде у Америци. Појам звезда који они имају изгубио се код нас последњих година. Када су се појавили, били су део велике атракције и то је било фантастично. Међутим, своје испите сам положила много раније у Београду, с обзиром на то да сам имала част да на сцени играм са Петром Божовићем, Ђузом Стојиљковићем и другим мајсторима глуме – објашњава Јелена која је до сада у Америци углавном играла у позоришту, али осваја и телевизију.

– Играла сам у три представе у врло познатим позориштима у Њујорку и добила добре критике, а у току су припреме за нову представу. Играла сам и у две познате ТВ серије, једна од њих је криминалистичка, “The America’s Most Wanted”, која ми је отворила врата за упознавање агената и менаџера.

Јелена истиче да још увек не осећа да је део Њујорка, а како време пролази осећа да више није ни део Београда. Недостаје јој, каже, осећај припадности једној земљи, граду и култури. Непрестано одржава контакт са људима које овде воли и цени а, са друге стране, проширује своје кругове у Америци. Јелена има план који остварује и не жели много да га открива. Део тог плана је да не заборави одакле долази.